Na začátek

Víno si zaslouží být podáváno nejen při vhodné teplotě, ale také ve správné sklence. Důležitá je velikost a tvar sklenice.

  • Sekt patří do vysoké úzké sklenky, aby vyniklo perlení vína.
  • Pro bílá vína jsou vhodné užší sklenky tvaru tulipánu, které koncentrují buketní látky v zúžené horní části sklenky. Nalévá se tolik, aby víno zůstalo při pití dostatečně chladné. Dostatečný objem sklenky je 250 ml.
  • Červená vína potřebují široce otevřený tvar sklenky o objemu alespoň 300 ml. Tento tvar je vhodný proto, že se víno ve sklenici provzdušní a senzoricky otevře. To je důležité zejména u starších červených vín.

Víno naléváme do 1/3 objemu sklenky, aby bylo možné vínem ve sklenici zatočit a uvolnily se aromatické látky. Víno má mít správnou teplotu. Pro bílá vína jsou vhodné nižší teploty: 8-12 °C, pro červená vyšší: 16-18 °C. Ochutnávku je vhodné doplnit pečivem, které neutralizuje chuť mezi jednotlivými vzorky vín.

Jako první se hodnotí barva vína

Pro mladá bílá vína je charakteristická lehčí, světlejší, zelenožlutá nebo žlutozelená barva. Stárnutím vína přechází až do slámových tónů. U červených vín stárnutím vína přechází jasnější barvy k temnějším, hlubším odstínům.
Rozdíly v intenzitě barvy jsou dané odrůdou révy. Například Rulandské modré (Pinot Noir) je méně barevné, Svatovavřinecké je intenzivně barevné, rubínově až temně fialové.

Následuje posouzení vůně (buketu) vína

Buket vína se uvolní po zatočení vzorku ve sklenici. Snažte se pojmenovat druhy vůní, které cítíte. Podle odrůdy a stáří vína se dají nalézt vůně různého ovoce, květů, květin, bylinek, koření, medu a dalších příjemných projevů. Kvalitní vína mají buket prostý cizích, rušivých tónů.

Na závěr se hodnotí chuť a celkový dojem z vína

Chuť vína naznačí již jeho vůně. Vezměte do úst malý doušek, víno se ohřeje. Poválejte jej po jazyku, nechte uvolnit aromatické látky do nosní dutiny. Na špičce jazyka cítíte sladkost, po stranách kyselost a na kořeni trpkost a hořkost.

Soustřeďte se na celkový dojem z chuti vína, zda některá ze složek vína (např. kyseliny, třísloviny, obsah alkoholu) nenarušuje vyrovnanost chuti. Nespěchejte, vnímejte také jak dlouhý a jak kvalitní chuťový dozvuk víno v ústech zanechá.

Chuť vína se samozřejmě liší podle odrůd, jiný projev má svěží mladé bílé víno, jiný těžší starší červené víno z barikového sudu. Důležitá je harmonie, čistota a výraz vína.